هاست چیست؟ سؤالی که ممکن است برای بسیاری از دوستان در حین طراحی وبسایت مطرح شود. ما در طراحی وبسایت ناین سعی کردهایم به زبان ساده مفاهیم هاست و سرور را برای شما عزیزان تعریف کنیم.
سرور چیست؟
برای اینکه متوجه معنای هاست شویم، باید ابتدا به سراغ واژهی سرور برویم. سرور یک کامپیوتر همیشه روشن و متصل به اینترنت است که منابع مختلفی مانند رم، فضای ذخیرهسازی، پردازنده و … را برای سرویسگیرندههای داخل شبکه آماده میکند.
هاست چیست؟
هاست در زبان انگلیسی (Host) به معنای میزبان است که به بخشی از سرور گفته میشود. یک سرور میتواند به چندین قسمت تقسیم شود (تقسیمبندی مجازی) که به هر قسمت آن، هاست گفته میشود. یعنی هر بخش از این سرور به عنوان یک هاست از یک وبسایت میزبانی میکند. برای راهاندازی یک وبسایت در فضای اینترنت، باید به دنبال تهیهی یک هاست مناسب برای خود باشید تا از محتوای وبسایت شما (قالب، تصاویر، متن و …) میزبانی کند .
بعد از اینکه متوجه شدید مفهوم هاست چیست، باید با توجه به نیاز وبسایت خود (میزان پهنای باند، مقدار فضای میزبانی، مقدار ram و cpu و …) یک هاست با ویژگیهای مشخصی از شرکتهای هاستینگ اجاره کنید! اینگونه بخشی از منابع یک سرور به شما تعلق میگیرد و میتوانید تمام اطلاعات و فایلهای سایت خود را در آنجا قرار دهید.
آیا سیستم ما میتواند هاست مناسبی باشد؟
سؤالی که به ذهن بسیاری از افراد در ابتدای کار میرسد این است که چرا از سیستمهای خودمان به عنوان هاست استفاده نمیکنیم؟
همانطور که در ابتدای مقاله در بخش “هاست چیست” گفته شد، هاست بخشی از یک سیستم همیشه روشن و متصل به اینترنت است. اگر لحظهای برای این سیستم اتفاقی بیفتد یا اتصال به اینترنت قطع شود، سایت شما از دسترس کاربران خارج میشود و دیگر کسی نمیتواند سایت شما را ببیند. در شرکتهای هاستینگ حداقل یک تیم کاردان، در 24ی ساعت شبانهروز، آماده هستند تا مشکلات احتمالی را رفع نمایند. نرمافزارهایی در سرورها فعال هستند که از کارکرد تمام بخشهای سیستم، گزارشهایی ارسال میکنند تا در صورت بروز خطایی فورا ایرادات شناسایی شوند. اگر از سیستم خودتان استفاده کنید با بروز هرگونه مشکلی مثل قطع شدن برق، مشکل اینترنت، خرابی سختافزار و… سایت شما از دسترس خارج میشود و برای رفع آن زمان زیادی از شما گرفته میشود.5
اهمیت هاست بسیار فراتر از آن چیزی است که فکر میکنید!
برای آنکه وبسایت شما در دسترس کاربران باشد، باید هاستی پایدار و مطمئن داشته باشید. از دسترس خارج شدن وبسایتها به صورت مداوم باعث میشود به فروش و درآمدزایی سایت آسیب جدی وارد شود. همچنین در بحث سئو و قرار گرفتن در نتایج گوگل متضرر خواهیم شد.
یک هاست خوب باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟
مهمترین ویژگی هایی یک هاست خوب، عبارتند از:
1- برخورداری از فضا و پهنای باند بالا:
این روزها شرکتهای بزرگ و معتبری در زمینه ارائه هاست خوب به مشتریان فعالیت میکنند. باید توجه داشته باشید که میزان یا مقدار فضا و پهنای باند هاستی که خرید میکنید، مناسب باشد. در صورتی که فضا و پهنای باند زیاد نبود، باید بر اساس ماهیت کسب و کارتان ارزیابی کنید که آیا میتواند پاسخگوی فعالیتهای مختلف شما در وبسایت باشد یا خیر؟ بنابراین، یک هاست در صورتی که فضا و پهنای باند مناسبی نداشته باشد، را نمیتوان در دسته هاستهای خوب در نظر گرفت.
به فروشندگانی که کیفیت بالای هاست را مهمتر جلوه میدهند و میخواهند که حواس شما را از میزان فضا و پهنای باند پرت کنند، اعتماد نکنید. کیفیت یک مسئلهی مجزا از میزان یا مقدار فضا و پهنای باند است. بنابراین، هر دو باید در کنار هم در نظر گرفته شود تا بهترین نوع هاست را تشکیل دهند.
2- برخورداری از منابع سروری مشخص و معین
زمانی که هاست را میخرید حتماً در ابتدا درباره منابع رم و سی پی یو (RAM و CPU) از فروشندگان و شرکتهای ارائهدهنده سوالاتی را بپرسید تا از میزان منابع اطلاع دقیقی پیدا کنید.
در برخی موارد وبسایتها بیشتر از میزانی که شرکتهای ارائهدهنده هاست رم و سی پی سو ارائه کردهاند، استفاده میکنند و همین امر مشکلاتی را برای هاست به وجود میآورد. بنابراین، نیاز است که شما از محدوده مقدار منابعی که برای شما در نظر گرفته شده است، اطلاع داشته باشید تا بتوانید طبق برنامهریزی پیش بروید.
3- برخورداری از امکان بکآپ گیری به صورت منظم
این روزها یکی از مهمترین اقداماتی که از سوی وبمسترها انجام میشود، بکآپ گیری یا تهیه نسخه پشتیبان از یکسری اطلاعات یا دیتا است. در زمینه خرید هاست نیز از اصلیترین توصیههایی که افراد حرفهای به افراد مبتدی دارند، این است که حتما هاستی خریداری کنید که بک آپگیری منظم از دیتاهای شما دارد.
به دلیل بروز خطرات احتمالی نظیر خراب شدن یا سوختن سرورهای هاست، شرکتهای ارائهدهنده هاست از اطلاعات کاربرانشان بکآپ میگیرند. اگر نسخه پشتیبان در هنگام بروز این اتفاقات وجود نداشته باشد، تمامی اطلاعاتتان در یک بازه زمانی طولانی از بین خواهد رفت و در نتیجه بسیاری از تلاشهایتان در این زمینه از بین میرود.
سوختن و از بین رفتن اطلاعات در موارد زیادی اتفاق افتاده است و سبب ضرر و زیان به فروشگاههای اینترنتی و وبسایتها شده است.
4- آپ تایم (UPtime) و پایداری بالا
uptime به معنای میزان در دسترس بودن سایت شما است. پایداری یک هاست از 100 درصد تعیین میشود و هر هاستی یک درصد خاصی پایداری دارد. بیشتر هاستها 99 درصد پایداری دارند. توجه داشته باشید پایداری هیچ هاستی 100 درصد نیست!
5- هاستی مقرون به صرفه اما نه به معنای ارزان!
حتما این ضربالمثل را شنیدهاید که «هیچ گرونی بی حکمت نیست و هیچ ارزونی بیعلت». بنابراین، باید بگوییم که اگر به دنبال یک هاست خوب هستید باید کمی در زمینهی هزینه و خرج کردن انعطاف از خودتان نشان دهید؛ زیرا که بسیاری از شرکتهایی که هاستهای بیکیفیتی را ارائه میدهند، هزینههای کمی را برای هاستها تعیین کردهاند. برخی از افراد نااگاه ترجیح میدهند، کمتر هزینه کنند؛ در نتیجه این دسته از افراد نیز فریب بازاریابیهای شرکتهای هاستینگ بیکیفیت را میخورند و فکر میکنند که کیفیت را با هزینهای کم خریدهاند؛ در حالی که اینگونه نیست. قطعا یکی از مهمترین ویژگیهای هاست خوب این است که نه ارزان باشد و نه زیادی گران.
قیمت هاست خوب را باید نسبت به کیفیتی که دارد و امکاناتی که در اختیار شما قرار میدهد، بسنجید. بسیاری از هاستهای باکیفیتی که از سوی شرکتهای بزرگ ارائه میشود، دارای هزینههای تقریبا بالایی است. اما باید توجه داشته باشید که علیرغم هزینههای بالا میتوانید از کیفیت و امکانات بالای آنها نهایت استفاده را ببرید و خیالتان راحت باشد که در ادامه مسیر با مشکلاتی روبرو نخواهید بود.
6- برخورداری از مانیتورینگ و پشتیبانی شبانهروزی
یکی از مهمترین معیارهایی که باید در هنگام انتخاب یک هاست در نظر داشته باشید، این است که شرکت هاستینگ یا ارائه دهنده سرویس بتواند در هر ساعت از شبانه روز پاسخگوی اختلالاتی باشد ک در زمینه هاست با آن مواجه شدهاید. طبیعی است که گاهی در روند فعالیتهایتان به مشکلاتی بربخورید که مربوط به هاست باشد. بنابراین، در این موارد باید از پشتیبانهای شرکت هاستینگ راهنماییهای لازم را دریافت کنید.
تصور کنید که در تایم غیرکاری برایتان مشکلی ایجاد شده است و شرکت هاستینگی که شما از آن خرید کردهاید، خدمات پشتیبانی 24 ساعته ندارد! در این موارد باید چه کار کنید؟ باید چند ساعت منتظر بمانید تا پشتیبانها بتوانند مشکل شما را برطرف کنند.
بنابراین، ویژگی یک هاست خوب این است که دارای مانیتورینگ و پشتیبانی 24 ساعته باشد و در هر ساعت از شبانه روز هر مشکلی که برایتان ایجاد شد را رفع کند.
7- برخورداری از گزینههای خرید متنوع
در شرکتهای معتبر و بزرگ دورههای ارائه هاست متنوع و متعدد است. بنابراین، شما میتوانید به راحتی انتخاب کنید و هر کدام را که متناسب با نیازهایتان بود برای وبسایتتان انتخاب کنید.
در مواردی شاهد هستیم که برخی از شرکتها حتی سرویسهای کمتر از یکسال و چند ماهه دارند. یکی از مزیتهای بستههای کوتاه مدت این است که شما هزینهای کم را برای خرید صرف میکنید و برای مدت زمان کوتاهی هاست میخرید. در این مدت زمان شما این امکان را دارید که در زمینه کیفیت هاست و میزان خدماتی که به شما ارائه میدهند، اطمینان حاصل کنید. در نتیجه در صورتی که از روند کار راضی بودید، بعد از اتمام مهلت قرارداد میتوانید به راحتی از سرویسهای بلندمدت شرکت هاستینگ بهرهمند شوید.
بنابراین، در نظر داشته باشید که اولین خریدتان از یک شرکت ارائه دهنده هاست میتواند به نوعی برایتان آزمون و خطا باشد. پس توصیه میشود که نهایت دقت را در این زمینه خرج کنید تا در ادامه مسیر گیر کلاهبردارانی نیفتید که هزینههای بالایی را از شما گرفتهاند بدون اینکه کیفیت و یا خدمات خاصی را به شما ارائه کنند.
8- برخورداری از امکان افزودن دامنههای مختلف
بسیاری از افرادی که در زمینه وبسایت فعالیت میکنند، اغلب روی چند وبسایت به صورت همزمان کار میکنند. بنابراین در این موارد نیاز است که یک هاست خوب داشته باشند تا بتوانند تمامی آدرسهای دامین را روی سرویس هاست اضافه کنند.
پس یکی دیگر از ویژگیهای یک هاست خوب این است که بتواند به طور همزمان به چند وبسایت سرویسدهی داشته باشد و شما نیز این امکان برایتان فراهم باشد که دامینهای مختلف را به لیست هاست اضافه کنید.
9- برخورداری از امکان ساختن ایمیل در درون هاست
در اغلب هاستهایی که این روزها در اختیار کاربران یا وبمسترها قرار میگیرد، این امکان وجود دارد که همنام دامنهشان یک ایمیل نیز بسازند و آن ایمیل را به مشتریان و کاربران وبسایتشان معرفی کنند تا راه ارتباطی باشد. اما برخی از هاستها از این قابلیت برخوردار نیستند. بنابراین، در هنگام خرید از ارائهدهندگان بخواهید که در خصوص این امکان توضیحاتی را به شما بدهند.
برای مثال باید بدانید که چه تعداد حساب ایمیل میتوانید متناسب با دامنهتان داشته باشید و نیز آنکه میزان اطلاعات ارسالی و دریافتی در این حسابها به چه صورت است. تمامی این ویژگیها به صورت انفرادی از درجه اهمیت بالایی برخوردار هستند.
10- برخورداری از امکان ایجاد چند دیتابیس
یکیدیگر از ویژگی های هاست خوب ، امکان ایجاد چند دیتابیس در آن است. تعداد دیتابیس یا همان پایگاه داده میتواند متغیر باشد و هر کس بسته به نیاز سایت و فروشگاه اینترنتی خود میتواند هاست متفاوتی را تهیه کند. بیشتر شرکتهای هاستینگ در پلنهای خود تعداد بانک اطلاعاتی و یا پایگاه دادهای که میتوانید در هاست ایجاد کنید را مینویسند.
11- برخورداری از امکان تغییر نسخه PHP
اگر سایت یا فروشگاه اینترنتیتان را با زبان برنامه نویسی PHP طراحی کرده باشید به هاستی نیاز دارید که قابلیت تغییر نسخه PHP را داشته باشد. بیشتر هاستها به صورت پیش فرض روی آخرین نسخه PHP تنظیم شدهاند و به شما اجازه تغییر را نمیدهند و باید برای تغییر آن درخواستی برای شرکت هاستینگ بفرستید. پس هنگام خرید حواستان به این نکته باشد.
12- ارائه گواهینامه امنیتی SSL
گواهینامه امنیتی SSL یا همون پروتکل امن HTTPS امنیت سایت شما رو برای کاربران به ویژه در پرداخت الکترونیک تامین میکند. این گواهینامه SSL روی بهبود سئوی سایت هم موثر است. البته در حال حاضر بیشتر شرکت های هاستیگ این گواهینامه را به صورت رایگان برای شما فعال میکنند، ولی حتما دقت کنید این ویژگی روی هاست مورد نظر شما به صورت رایگان وجود داشته باشد.
طراحی وبسایت ناین، هاستی را برای وبسایت شما در نظر میگیرد که دارای تمام ویژگی های ذکر شده باشد. امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.